Meekijken en verbeteren

De beste oplossingen vind je als je de problemen van dichtbij meemaakt. Voor de beste oplossingen kijken we mee in de praktijk, praten we met medewerkers. We stellen scherpe vragen en volgen de werkwijze op de voet. We onderzoeken welke lokale bijzonderheden er zijn en brengen de politieke wensen in kaart.

Wat we zien combineren we met wat we weten. We leggen onze uitgebreide kennis over de afvalwereld naast de werkpraktijk. Op basis daarvan maken we een praktisch verbetervoorstel. De uitvoering van dat voorstel kunnen we doorvoeren, maar we kunnen ook projectleiders coachen bij de uitvoering.

  • Een probleem is een probleem, want alleen dan voelen we de noodzaak en de uitdaging om een oplossing te zoeken en door te voeren.

Meekijken

Eerlijk gezegd: niet iedereen vindt het altijd leuk dat we meekijken op de werkvloer. We zien namelijk veel en hebben over veel dingen iets te zeggen. We stellen vragen: waarom is dit zo? Hoe kan het anders? Hoe kan het beter? Welke processen zijn er niet zinvol? Willen jullie echt veranderen?

Dat kan confronterend zijn. Maar daardoor is het wel zinvol en zorgt het in de praktijk voor een verfrissende verbetering van processen, procedures en beleid.

meekijken1
meekijken-2

Analyseren

Als we voldoende data hebben verzameld en we ook genoeg informatie hebben over de wensen van de gemeente of organisatie, dan  maken we een totaaloverzicht. We zoomen uit en analyseren het geheel van afvalinzamelprocessen en -procedures. Dan stellen we op nieuw vragen, bijvoorbeeld:

  • Hoe kan het efficiënter?
  • Waar kunnen we geld besparen?
  • Hoe kan de organisatie slimmer?
  • Hoe kan de begroting beter aansluiten op de praktijk?
  • Hoe staat het met het proces van order to cash: krijg je alles gefactureerd wat je doet?
  • Zijn er klanten die je geld kosten?
  • Zijn de interne processen slim geregeld?
  • Weet iedereen intern waar welke informatie te halen is?

Verbeteren

Op basis van onze analyse stellen we een verbeterplan of nieuw beleid op. We gaan met teamleiders, managers, planners, wethouders en uitvoerders samenzitten om de praktische uitvoering te regelen. Zo is het ook goed om te ontdekken hoe eenvoudig werk slim geautomatiseerd kan worden, zodat er tijd over blijft om de leuke dingen van het werk beet te pakken. Zo kan iedereen een stap vooruit komen.

We vinden het belangrijk en leuk om onze bevindingen, plannen en analyses aan gemeenteraadsleden te presenteren. Daar komen de vragen los. En onze antwoorden kunnen bijdragen aan het verkrijgen van toestemming om een verandering door te voeren.

Het invoeren van verbeteringen kan op 2 manieren:

  1. We stellen een verbeterplan op en daar gaat de organisatie zelf mee aan de gang.
  2. We stellen een verbeterplan op en begeleiden de mensen om het uit te voeren.
verbeteren1